02.12.2018

Anmeldereksemplar: Skabt for dig.

Skabt for dig. 

Titel: Skabt for dig.

Original titel: Only ever yours. 

Forfatter: Louise O`neill. 

Udgivet på dansk ved: Gyldendal.

Udgivet på dansk den: 14/09-2018.

Antal sider: 549.

Antal stjerner: 4/5.

Bogen er tilsendt af forlaget,
så mange tak til dem!.


Skabt for dig.

Louise O’Neills prisvindende bestsellerroman 'Skabt for dig' er en dystopisk-feministisk fortælling om en verden, hvor kvinder betragtes som genstande, der oplæres, eller snarere opdrættes, med det ene formål at kunne tjene og tilfredsstille mænd bedst muligt. 
Ifølge forfatteren handler hendes historie 'om enhver teenagepige, som i al hemmelighed føler, at hun ikke hører til nogen steder, og at hun aldrig vil komme til det; om enhver kvinde, der føler sig presset til at se ud på en bestemt måde eller tilpasse sig en bestemt måde at opføre sig på, og som ikke forstår hvorfor; og om, hvad det vil sige at være kvinde i en verden, der konstant ser ned på dig på grund af dit køn.'"evaer er designet, ikke født. Skolen oplærer dem til at være perfekte: smukke, gode og Altid Villige. Og til ikke at tænke for meget. Det bryder ingen mænd sig om."
Jeg har nu fået læst - Skabt for dig. - som er skrevet af forfatter Louise O´Neill. 
Dette var en bog jeg var meget spændt på at læse, jeg har nemlig ikke læst noget fra den her forfatter, men har kun hørt godt om hendes skrivestil og hendes bøger, og ikke mindst lige denne her bog har fået en del ros, men noget jeg lagde mærke til var også at mange synes den var lidt skræmmende, og det må jeg sige jeg faktisk også lidt synes den var.

Skabt for dig har ligesom lidt det her emne "frygten for ikke at være god nok" vil jeg selv sige. 
Vi læser nemlig om de her Evaer som er skabt for at behage mænd, og være koner, konkubiner eller kyske på skolen.
Men de her Evaer lever også under et ret stort pres for at fejle, ikke at være gode nok, veje for meget, eller ikke være smukke nok.
I Skabt for dig, følger vi Evaen Freida, og hendes stræben efter at være perfekt, og passe ind blandt de andre Evaer, og ende som kone. 
Freida er bedste venner med Evaen Isabel, som altid har været nummer et på den her liste. 
Men det ændre sig en dag, og derfor ændre det hele sig faktisk også lidt for Freida, for nu det en ny på første pladsen, og hun ved ikke rigtig hvordan hun skal forholde sig til det.

Freida er lidt af en medløber, hun vil rigtig gerne passe ind ved de populære piger, og gør derfor nogle gange nogle lidt drastiske og dumme ting.
Men jeg kan på en måde god lide hende alligevel, hun har helt klart sine egne meninger, men har bare svært ved at udtrykke dem i frygten for ikke længere at være god nok.

Jeg var faktisk ret vild med den her bog, jeg synes den er super godt skrevet, og har en fangende handling.
Det der faktisk skræmmer mig så meget ved den, det er den måde kvinder bliver fremvist i bogen, at de har ingen ret til at skulle sige noget, og faktisk bare er skabt for at pynte ved siden af en mand, behage dem, eller tage sig af nye Evaer.

Sproget er rigtig fint og let, jeg følte på intet tidspunkt jeg ikke kunne følge med, eller vidste hvad der skete.
Kapitlerne er dejligt korte, og vi følger kun Freida, som jeg egentlig er ret tilfreds med da det er hendes kamp den her bog også handler om.
Alt i alt synes jeg det var en rigtig god bog, og kan helt klart anbefale den til jer læsere der ude. Bogen er tilsendt til anmeldelse af forlaget, og er udelukket blevet anmeldt efter egne meninger og holdninger til bogen. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Ikke flere indlæg på denne blog, følg den nye!

Sidste indlæg, følg den nye blog!  Titlen her siger jo lidt sig selv. Dette kommer til at være mit sidste indlæg på denne blog.  Grun...